Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Χορός “ Κλανιάτσκα ” (προσκυνητός)-Γριβα Κιλκις

  • Κλανιάτα = Χαιρετίσματα !
  • Κλανιάτσκα = Μικρός Χαιρετισμός !
Το έθιμο «Κλανιάτσκα» της Γρίβας, στην Παιονία του Κιλκίς, στην Μακεδονία, έχει βαθιές ρίζες μέσα στο Χρόνο και αποτελεί έθιμο του Γάμου.

H ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΑΣ
Όταν η Νύφη επιστρέφει πλέον παντρεμένη, από την Εκκλησία του Χωριού,  έξω από το νέο της Σπίτι, την περιμένουν όλοι οι συγγενείς του γαμπρού. Ο Γαμπρός την ασπάζεται, την αποχωρίζεται κι ανεβαίνει στο σπίτι.
Το έθιμο προστάζει την παράκληση αποδοχής της Νύφης προς την νέα της Οικογένεια, με την απόδοση τριών  επικύψεων, σε κάθε συγγενή, ως ένδειξη υπακοής.
Ιεραρχικώς, αρχίζει την επίκυψη στον Αρχηγό της Οικογένεια, τον παππού, ο οποίος την υποδέχεται στο σπίτι του.
Κλανιάτσκα δεκαετία του '50Εικ. Νύφη, στη Γρίβα, έτοιμη να κάνει «Κλανιάτσκα» (Δεκαετία ’50)
Τα δώρα που θα χαρίσει η Νύφη, δίδονται με Ιεραρχική σειρά στα Μέλη της Νέας της Οικογένειας.
Εφόσον κάνει 3 επικύψεις,χαρίζει, όποια δώρα πιστεύει αυτή ότι αρμόζουν, στην περίσταση από αυτά που αυτή και οι Μπρατίμες της έχουν επιλέξει.
Υποχρεωτική προσθήκη σε κάθε Δώρο είναι ένα Μαντήλι κι ένα ζευγάρι Κάλτσες και παλιότερα Τσουράπια.
Κλανιάτσκα Χορευτικό Γρίβας 1981Εικ. Χορός «Κλανιάτσκα» (Χορευτικός Σύλλογος Γρίβας,στη Γρίβα 1981) *
 Ο Λαβών ή η Λαβούσσα μείνουν ικανοποιημένοι από τα Δώρα τότε τα ανεβάζουν ψηλά πάνω από το κεφάλι τους, να τα δούν όλοι οι συγγενείς, και όλοι μαζί φωνάζουν, ως ένδειξη αποδοχής. Μετά την αποδοχή του δώρου, η νύφη κάνει 3 μικρά προχωρητικά βήματα, πλησιάζοντας την νέα της οικία.
Χώρο που «Κέρδισε» δικαιωματικά με τα δώρα της.
Όταν πλέον έχει τελειώσει με τα «Υποχρεωτικά» Δώρα, η νύφη μπορεί να δώσει δώρα σε όποιους ή όποιες αυτή θέλει. Οι Ιαχές αποδοχής συνεχίζονται και ενίοτε γίνονται ακόμα δυνατότερες , καθότι δείχνουν την θέληση της Νύφης να αγκαλιάσει όλους τους συγγενείς της  νέας της Οικογένειας.
Όλες οι γυναίκες που έλαβαν Δώρο, σχηματίζουν έναν Κύκλο γύρω από τη Νύφη και με τη σειρά τους κάνουν 3 Επικύψεις, κρατώντας το μαντήλι που τις χάρισε στο προτεταμένο Δεξί χέρι, ως ένδειξη και του δικού τους σεβασμού προς αυτή και χορεύουν γύρω της.
Κατόπιν πλησιάζει  την Πεθερά της, που κρατάει ένα δίσκο με ευλογημένη λειτουργιά, ρύζι, κουφέτα και λουκούμια από τον Γάμο.
Καθώς η νύφη κάνει 3 επικύψεων προς αυτή, την 1η νοικοκυρά του σπιτιού, η πεθερά της  τοποθετεί τον δίσκο στο κεφάλι και ακολουθεί ρυθμικά την επίκυψη. Έτσι γίνεται αντιληπτό ποιος έχει το κουμάντο στο νοικοκυριό.
Η Νύφη πιάνει και σκορπά το περιεχόμενο του δίσκου σε 3 φορές, προς 3 κατευθύνσεις τη φορά. Εμπρός, πίσω και στο πλάι, ώστε να ριζώσει στο σπιτικό αυτό.
Κατόπιν ο Πεθερός της την ανεβάζει στο καινούργιο της σπίτι.

ΒίντεοΓυναίκες του Συλλόγου Γυναικών Γρίβας, χορεύουν Κλανιάτσκα
Ο Χορός, γιά να τιμηθούν τόσο η Νύφη όσο και οι Γυναίκες του Σοϊού,  κατά την απόδοση του, χωρίστηκε σε 2 μέρη.
Στο 1ο μέρος οι Χορεύτριες αντιγράφουν τις επικύψεις της Νύφης κι έχουν τα χέρια στη μέση. Τα Χορευτικά βήματα είναι μικρά με κλεισίματα, όπως τα προχωρητικά της Νύφης στο έθυιμο.
Στο 2ο μέρος προτείνουν το δεξί χέρι προς το κέντρο του κύκλου και στην ανάταση φωνάζουν.Τα βήματα είναι αντιστοίχως του 1ου μέρους της Μπέλα Ολυμπίας.
Γίνεται και Μαίανδρος, αν το επιθυμεί η πρωτοχορεύτρια.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟ κ. ΚΟΪΟ ΧΡΗΣΤΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου