Παρασκευή 25 Μαρτίου 2016

ΟΡΓΑΝΑ & ΖΥΓΙΕΣ ΙΙ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Το Καλλιτεχνικό Εργαστήρι Μελισσίων πραγματοποίησε στις 13/2/2016 ημερίδα με θέμα "Όργανα και Ζυγιές ΙΙ: Αφιέρωμα στη Θράκη και στην Κρήτη".

"Τα "Όργανα & Ζυγιές" είναι μία παρουσίαση, η οποία ξεκίνησε σαν ιδέα από την οικογένεια των "Χοροπατημάτων". Πριν δύο χρόνια σε συνεργασία των δύο συλλόγων (Κ.Ε.Μ.-Χοροπατήματα) παρουσιαστηκε στα Μελίσσια. Αργότερα ξανά αναβίωσε στα Χοροπατήματα και στις 13 Φλεβάρη επαναπαρυσιάστηκε στο Κ.Ε.Μ. με αφιέρωμα αυτή τη φορά στη ΘΡΑΚΗ και στην ΚΡΗΤΗ.

Αναλυτικότερα, τα "Όργανα και Ζυγιές" είναι μια παρουσίαση μέσα από την οποία παρουσιάζονται συνοπτικά και με λόγια όσο το δυνατόν απλά, διαφορά μουσικά όργανα, καθώς και η εξέλιξή τους στο χρόνο, όπως και οι πιθανοί (αλλά και οι λιγότεροι πιθανοί ) συνδυασμοί τους. Επίσης ο τρόπος παιξίματος, κουρδίσματος και κατασκευής των μουσικών οργάνων του τόπου μας και κυρίως των αφιερωματικών περιοχών. Όλα αυτά μέσα από εικόνες, συζήτηση αλλά κυρίως διά ζώσης μέσω τον ίδιων των οργανοπαιχτών.

Μετά την παρουσίαση ακολούθησε μικρό γλεντάκι με ζωντανή μουσική από τις παρουσιαζόμενες περιοχές, προκειμένου να ακουστούν τα παρουσιαζόμενα μουσικά όργανα, αλλά και από την περιοχή του Πόντου.

Το Καλλιτεχνικό Εργαστήρι Μελισσίων ευχαριστεί τους μουσικούς, που αφιλοκερδώς συμμετείχαν στην εκδήλωση και μοιράστηκαν τις γνώσεις τους και ειδικότερα, τον Παναγιώτη Πουλή για την παρουσίαση της γκάιντας και του ζουρνά, αλλά και των αδελφών οργάνων αυτών από τη Σκοτία και Ιρλανδία. Τον Αλέξανδρο Καστανιώτη για την παρουσίαση του καβαλιού. Τον Δημήτρη Αρβανίτη για την παρουσίαση της θρακιώτικης λύρας. Τον Δελέγκο-Ζερβάκη Νικήτα για την παρουσίαση της κρητικής λύρας, του κρητικού λαούτου, του μπουλγκαρί και του κρητικού νταουλιού. Επίσης ευχαριστούμε τους Κουτούζο Στάθη (κρητικό νταούλι), Γαλλιό Κωστή (κρητικό λαούτο) και τον Τσανικίδη Θοδωρή (ποντιακή λύρα) που λάμπρυναν την εκδήλωση με το παίξιμό τους.

Επίσης, ευχαριστούμε όλους τους φίλους και τα μέλη του Εργαστηρίου που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση και που μας τιμησαν με την παρουσία τους. Ο ενθουσιασμός τους και τα καλά τους λόγια για την εκδήλωση μας δίνουν δύναμη να συνεχίσουμε.

Τέλος ευχαριστούμε το Πολιτιστικό Κέντρο Μελισσίων και τον κ. Μπούρα για την παραχώρηση της αίθουσας, αλλά και τα super market Σκλαβενίτης, που πάντα είναι αρωγός μας σε όλες μας τις εκδηλώσεις.

Και εις άλλα με υγεία....



























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου