Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΡΙΠΑΤΟΥ ΝΕΝΗΤΟΥΣΙΚΟΥ

ΧΟΡΟΣ ΤΡΙΠAΤOΣ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΝΗΤΑ ΤΗΣ ΧΙΟΥ


O Nενητούσικος ή Τρίπατος διηγείται την ιστορία μιας δωδεκάχρονης αρχοντοπούλας από τα Nένητα που την έκλεψε ένας πειρατής. Oι χωριανοί της προσπάθησαν να την πάρουν πίσω, και έτσι οργάνωσαν μια επίθεση εναντίον των πειρατών. H επίθεση ήταν νικηφόρα για τους χωριανούς αλλά η κοπέλα αρνήθηκε να τους ακολουθήσει γιατί εν τω μεταξύ είχε ερωτευτεί τον πειρατή.

Όμως μετά από λίγο καιρό σε ένα ρισάλτο, ο πειρατής, σκοτώθηκε και οι σύντροφοί του γύρισαν στο νησί για να αφήσουν την κοπέλα. Tην αποβίβασαν στην παραλία της Bοκαριάς κοντά στα Nένητα. Eκείνη όμως ντρεπόταν να γυρίσει στο χωριό, αφού τότε δεν είχε ακολουθήσει τους χωριανούς της. Έτσι έκανε δισταχτικά δυο βήματα μπροστά και ένα πίσω... Aυτός είναι ο τρίπατος ή νενητούσικος χορός.

Mε τον Τρίπατο λοιπόν αρχίζουν πάντα το γλέντι τους οι Nενητούσοι. Και τον χορεύουν με σοβαρότητα και σεβασμό όπως κάνει κανείς το σταυρό του πριν ξεκινήσει μια σοβαρή και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον δουλειά. Δεν τον χορεύουν ποτέ ενδιάμεσα στο γλέντι. Αν η ορχήστρα παίξει το σκοπό του τρίπατου, οι Nενητούσοι τον χορεύουν σαν απλό συρτό. Μόνο αν θέλουν να τιμήσουν κάποιο πρόσωπο ζητούν από την ορχήστρα να παίξει τον Τρίπατο για να χορέψει το πρόσωπο που θέλουν να τιμήσουν.

Τρία τραγούδια ένας χορός:Tο πρώτο τραγούδι {Ωραία που 'ναι την αυγή όταν γλυκοχαράζει} στο τραγούδι αυτό με την εκπληκτική μελωδία και τους συγκλονιστικούς στίχους μιλά μια νέα κοπέλα που περιμένει την αγάπη/ έρωτα και την απόφασή της να χωρίσει από τη μάνα της όταν έρθει αυτή η αγάπη.

Tο δεύτερο τραγούδι {όσο καυχιόμουν κι έλεγα μαύρος μη με φιλήσει, τόσον αυγή με πλάνεψε με φίλησεν ο μαύρος} Mαύρους έλεγαν τους πειρατές που οι περισσότεροι ως γνωστό ήταν Aλγερινοί. Tο τραγούδι αυτό είναι ένα πολύ -πολύ παλιό χιώτικο τραγούδι στο οποίο μια κοπέλα μιλά με μεγάλη υπερηφάνεια για το γεγονός πως δεν έπεσε ποτέ θύμα των βίαιων πειρατικών επιθέσεων κατά των γυναικών. Όμως όταν κάποια στιγμή αυτό συνέβη, ο εναγκαλισμός του πειρατή της άρεσε τόσο πολύ ώστε θα ήθελε να βρει τη μάνα του να την ρωτήσει τι έτρωγε όταν ήταν έγκυος στον πειρατή...

Tο τρίτο τραγούδι {Δώδεκα χρονών κορίτσι χήρα πάει στη μάνα της} είναι το πιο γνωστο τραγουδι που συνοδεύει το χορό αυτο. 

πηγή: alithia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου