Τρίτη 2 Απριλίου 2013

ΧΟΡΟΙ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΧΟΡΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Παρτάλω
(Πυλαία)
Γυναικείος κυκλικός χορός. Η λαβή των χεριών είναι από τις παλάμες. Ο χορός αποτελείται από 6 κινήσεις που εκτελούνται σε 3 μουσικά μέτρα.

Καπουτζήδων - ή Συρτός πυλαίας
(Πυλαία)
Γυναικείος κυκλικός χορός. Η λαβή των χεριών είναι από τις παλάμες με τα χέρια τεντωμένα κάτω και έχουμε άρση των χεριών από την 7η έως τη 12η κινηση. Ο χορός αποτελείται από 12 κινήσεις που εκτελούνται σε 4 μουσικά μέτρα.

Τρεχάτος ή Φιδίσιος
(Νεοχωρούδα)
Μικτός κυκλικός χορός. Αποτελείται από δύο μέρη. Το πρώτο μέρος αποτελείται από 6 κινήσεις που εκτελούνται σε 3 μουσικά μέτρα, ενώ το δεύτερο μέρος αποτελείται από 20 κινήσεις που εκτελούνται σε 9 μουσικά μέτρα.

Παναγιώτα
(Δρυμός)
Κυκλικός γυναικείος χορός. Η λαβή των χεριών είναι από τις παλάμες με λυγισμένους αγκώνες ή και αγκαζέ. Αποτελείται από 6 κινήσεις που εκτελούνται σε 3 μουσικά μέτρα.

Σουλτάνα
(Πυλαία)
Αντικριστός γυναικείος χορός που χορεύεται ελεύθερα στο χώρο.

Πρωτόψωμο
(Τρίλοφος – Επανωμή)
Είναι γυναικείος κυκλικός χορός του γάμου που χορεύεται στο σπίτι του γαμπρού ή και της νύφης την παραμονή του γάμου. Η λαβή των χεριών είναι από τις παλάμες με λυγισμένους αγκώνες. Αποτελείται από 6 κινήσεις που εκτελούνται σε 3 μουσικά μέτρα.

Τ’ άστρι κι του φεγγαράκι ή Πηδηχτός
(Δρυμός)
Κυκλικός γυναικείος χορός. Η λαβή των χεριών είναι από τα ζωνάρια. Εκτελείται σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος που είναι αργό αποτελείται από 8 κινήσεις που εκτελούνται σε 2 μουσικά μέτρα. Το δεύτερο μέρος αποτελείται από δύο κινήσεις σε κάθε μουσικό μέτρο, που επαναλαμβάνονται οκτώ φορές.

Στρατίτσα
(Δρυμός)
Γυναικείος κυκλικός χορός. Η λαβή των χεριών είναι από τα ζωνάρια. Εκτελείται σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος εκτελούνται 8 κινήσεις και στο δεύτερο μέρος 6 κινήσεις.

Ρουμιουσούδα
(Δρυμός)
Γυναικείος κυκλικός χορός.
Η λαβή των χεριών είναι από τις ζώνες. Ο χορός αποτελείται από 6 κινήσης.

Κατέβα Λένκου
(Δρυμός)
Γυναικείος κυκλικός χορός.
Η λαβή των χεριών είναι από τις παλάμες. Ο χορός αποτελείται από 6 κινήσεις.

Γαλάζιος Πέτεινος
(Πυλαία)
Μικτός κυκλυκός χορός που αποτελείται από δύο μέρη. Η λαβή του είναι από τις παλάμες με τεντωμένους τους αγκώνες και με κίνηση μπρος-πίσω. Ανήκει στους χορούς τύπου στα τρία.

Καμπανταϊδικος
(Άσσυρος)Μικτός κυκλυκός χορός που αποτελείται από δύο μέρη. Η λαβή του είναι από τις παλάμες με τεντωμένους τους αγκώνες στο πρώτο μέρος και από τις παλάμες με λυγισμένους τους αγκώνες στο δευτερο. 

Συρτός Ασσύρου
Μικτός κυκλικός χορός τύπου στα τρία με αιωρήσεις των χεριών.

Χασαπιά ΑσσύρουΜικτός κυκλικός χορός τύπου στα τρία με αιωρήσεις των χεριών.


για περισότερες πληροφορίες: http://xoroimakedonias.blogspot.gr/2009/06/blog-post_8099.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου